Legendarny kultywar z wyspy Epi na Vanuatu, gdzie jest najbardziej cenioną odmianą – tak bardzo, że większość jest lokalnie używana zamiast eksportowana. W swojej przełomowej pracy, Dr Vincent Lebot, Dr Mark Merlin i Dr Lamont Lindstrom opisali Kelai jako “szczyt osiągnięcia” selekcji kultywaru.
Zgodnie z przepisami UE, ten produkt jest przeznaczony do naturalnego barwienia tekstyliów i zastosowań aromaterapeutycznych.
- Wyspa pochodzenia: Epi, Vanuatu
- Średni stosunek korzeni bocznych do pnia: Naturalny (30-70)
- Typowy chemotyp: 421365
- Przetwarzanie: Tradycyjny proszek – w pełni umyte i obrane korzenie, suszone w kontrolowanej temperaturze, zmielone na drobny proszek
- Kolor pigmentu: Jasne złoto do bogatego miodu
- Profil aromatyczny: Kremowy z nutami migdałów i dojrzałych bananów. Lekko pikantne ciepło. Aromat o żywym, ożywiającym charakterze.


