Rzadki kultywar z Espiritu Santo, Vanuatu. Nazwany od czerwonawego koloru łodyg (słowo “kar” oznacza czerwony). Uprawiany wyłącznie w centralnej części wyspy Santo, gdzie jest ceniony przez lokalne społeczności. Dr Vincent Lebot i Patricia Simeoni opisali Bir Kar jako wyjątkowy przykład wysokiej jakości kultywaru.
Zgodnie z przepisami UE, ten produkt jest przeznaczony do naturalnego barwienia tekstyliów i zastosowań aromaterapeutycznych.
- Wyspa pochodzenia: Espiritu Santo, Vanuatu
- Średni stosunek korzeni bocznych do pnia: Naturalny (30-70)
- Typowy chemotyp: 423561
- Przetwarzanie: Tradycyjny proszek – w pełni umyte i obrane korzenie, suszone w kontrolowanej temperaturze, zmielone na drobny proszek
- Kolor pigmentu: Złoto do średniego brązu
- Profil aromatyczny: Intensywny z nutami prażonych orzechów ziemnych, czarnego pieprzu i czekolady. Początkowo ostry i żywy, z czasem nabiera głębszych, cieplejszych tonów.


