Kultywar z Ambae, Vanuatu (pisany także jako melomelo). Melo Melo jest jednym z najpopularniejszych kultywaru w Port Vila, stolicy Vanuatu. Charakteryzuje się wyprostowanym wzrostem, ciemnozielonymi łodygami i internodiami o zmiennej długości – długimi i grubymi. Liście są zazwyczaj zielone, ale czasami fioletowe.
Zgodnie z przepisami UE, ten produkt jest przeznaczony do naturalnego barwienia tekstyliów i zastosowań aromaterapeutycznych.
- Wyspa pochodzenia: Ambae, Vanuatu
- Wyspa uprawy: Espiritu Santo, Vanuatu
- Średni stosunek korzeni bocznych do pnia: 30-70
- Typowy chemotyp: 243156
- Przetwarzanie: Instant – w pełni umyte i obrane korzenie, ekstrakcja zimną wodą, filtrowanie i odwodnienie do granulek instant
- Kolor pigmentu: Złoto do karmelu
- Profil aromatyczny: Równowaga kremowego i pieprznego z nutami słodu i drewna. Aromat mocny lecz spokojny, przejrzysty i zrównoważony.


